Wanneer mensen klachten hebben aan het bewegingsapparaat is het heel normaal om daarmee naar een fysiotherapeut te gaan. Dieren kunnen ook klachten ontwikkelen aan het bewegingsapparaat. Hierbij kunt u denken aan een pijnlijke rug of nek, gewrichts-, pees- of spierproblemen, stijfheid en kreupelheid.
Ook bij uitvalsverschijnselen, verandering in gedrag, verminderde loop- of werklust en na een operatie is het verstandig om met uw dier naar een dierenfysiotherapeut te gaan.
Daarnaast is een regelmatige preventieve check-up een goede manier om blessures te voorkomen of in een beginstadium te ontdekken en te behandelen. Zeker bij dieren die in de sport actief zijn is dit eens per half jaar aan te raden.
Over het algemeen behandelt de dierfysiotherapeut met name paarden en honden.
Maar ook katten en andere grote (huis)dieren kunnen baat hebben bij een onderzoek en behandeling van een dierenfysiotherapeut.
U kunt altijd vrijblijvend informeren naar wat ik als dierenfysiotherapeut voor uw dier kan betekenen.
Wat doet de Dierenfysiotherapeut
Een dierenfysiotherapeut zal beginnen met een vragengesprek en het uitgebreid onderzoeken van uw dier. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek zal er een behandelplan worden opgesteld, waarna de behandeling kan worden gestart.
Tijdens de behandeling kan de dierenfysiotherapeut gebruik maken van verschillende behandelmogelijkheden. Ook de eigenaar wordt betrokken bij de behandeling. Hierbij kunt u denken aan specifieke oefeningen die u zelf thuis met uw dier kunt doen en eventuele adviezen voor tijdens de training.
Behandelmogelijkheden die ik kan gebruiken zijn:
- Massage/ fricties/ rekken
- Mobilisatietechnieken
- Dry needling
- Oefentherapie
- Medical Taping
- Fysische therapie (o.a. magneetveld, TENS)
- Advies en oefeningen voor thuis
Omdat dieren goed en snel reageren op fysiotherapie zijn vaak enkele behandelingen al voldoende voor verbetering of herstel.
Ter aanvulling of bij afsluiting van de behandeling kan er contact worden gelegd met uw dierenarts. Wanneer het een doorverwijzing betreft, zal er altijd een terugkoppeling van de behandeling worden gedaan naar uw dierenarts.